nedelja, 25. januar 2009

Quarry Bank Mill: Styal, 11.1.2009

Ja, že dolgo se nisem nič javila. Dnevi tukaj v Angliji kar letijo! Vsak dan je nekaj, ali grem v šolo, ali gremo s prijateljicami kam na sprehod, izlet ... V glavnem, ni mi dolgčas :) Še sedaj, ko sem se odločila, da začnem z mojim pisanjem (mmm) in je skrajni čas, da začnem malo migat. Enostavno, ni časa za vse.

Preden sem odpotovala domov sva s Šarko odšle na izlet v Quarry Bank Mill, ki se nahaja v Styal-u - načeloma zelo blizu nas. Problem je bil, kako priti do tam. Na zadnje sva ugotovili, da je najlažje z vlakom do Wilmslova in nato peš v Styal.

Nekaj sličic, ki so nastale na poti ...
In končno, po 40min hoje ...
Nekaj besed o mlinu. Quarry Bank Mill je ena od najbolje ohranjenih tovarn iz industrijske revolucije in je sedaj muzej bombažne industrije.
Tovarno je ustanovil Samuel Greg v 1784 v vasi Styal na reki Bollin. Ustanovljena je bila za predenje bombaža in proizvodnjo platna. Leta 1939 je A.C. Greg tovarno doniral The National Trust-u, ki jo je odprl občinstvu. Tovarna je nadaljevala komercialno proizvodnjo do leta 1959.

V mlinu so delali tudi vajenci, otroci stari od 10 do 18 let (dekleta in fantje). Živeli so v hiši, ki se je nahajala ne daleč stran od tovarne.
Že hiška, se nama je zdela zanimiva, kaj šele tovarna! No, pot sva nadaljeali po cesti navzdol in prispeli do mlina. Zunanjost ...

Notranjost ...
Dimnik!In še kolo, ki poganja stroje v tovarni (o-gro-mno)
Še nekaj narave ... priznam, da vseme ni bilo ravno najboljše. Škoda, okolica je zelo lepa, zelena! Kdo ve, morda se še kdaj vrnem :)
Tako, s tem se je najin izlet zaključil. Priznam, da je bilo zelo zanimivo. In drugačno.
Prihodnji teden pa že novim dogodivščinam naproti :D
Oh, lep sončne pozdrav!
Janja.

Ni komentarjev: