ponedeljek, 9. marec 2009

Birmingham in Stratford-upon-Avon, 28.2.-1.3.2009

Izleti se vrstijo, slike se kopičijo ... časa, za vse uredit pa nekako zmanjkuje. Ne vem zakaj, ne vem kako. Najbolje je, da grem kar k bistvu :P

Na zadnji februarski dan sem se odpravila v Birmingham (pa ne sama, s Šarko seveda, pisala pa bom v ednini, ker mi dvojina zadnje čase ne gre preveč :D). Birmingham je industrijsko mesto, ki leži na pol poti med Manchestrom in Londonom, torej nekje na sredini Anglije. Samo po sebi ni nič posebnega: v njem so stare zdradbe obkrožene z novimi, modernimi poslopji. Včasih je prav hecno videti te kombinacije.

Nekaj slik za pokušino
V Birminghamu se nisem več kot toliko vstavljala, ker nas je pot peljala malo nižje, v Bournville, kjer se nahaja Cadbury - tovarna čokolade. Ustanovljena je bila leta 1889 in je največji proizvajalec slaščic na svetu.
Mmm, ustvarili smo svoj okus čokolade (moja ima mashmellow)
Po celodnevnem ogledu tovarne (mislim, da smo bile tam 5h, če se ne motim - 5h slinjenja nad vsemi sladkarijami, aaaaa :P) smo se odpeljale nazaj v Birmingham. Še nekaj slikic
Odpravile smo se proti prenočišču, hotel oz. motel, ki se je izkazalo, da je 40min hoje iz centra mesta. Po celem dnevu na nogah je bila kar muka pridet do tam :) No, takole je zgledalo tam
Oddih ... aaah ...
Presenečenje v sobi :) Mmm, je pasalo
Izkupiček obiska tovarne - se je izplačalo :) Testerčki he he

V nedeljo sem se odpravila v Stratford-upon-Avon, Shakespearovo mosto. Po pravici povedano nisem vedela, kaj naj pričakujem. Vedela sem, da je mesto, ki leži ob reki Avon. V njem najdemo zgradbe, ki so povezane s Shakesearom, tudi gledališče je tam ... to pa je to. Na koncu se je izkazalo, da je mestece čudovito!!! Najverjetneje je k temu prispeval soček, ki je sijal cel dan :) Naj vam nekaj slik pokažem.
Shakespearova rodna hiša:
Nash's house - hiša, kjer je živela Shakespearova vnukinja. Ob njej, kjer danes vidimo vrt, je nekoč bila Shakesearova hiša, v kateri je živel do smrti.
Reka Avon
Gledališče - gre za nadomestno gledališče, v katerem se odvijajo sedanje predstave. Ta "pravo" gledališče popravljajo in dograjujejo. Zanimiv ogled vsekakor :) in na koncu zastonj :D
Hall's Croft - hiša, v kateri je živela Shakesearova hči.
S tem se je dvo dveni izlet končal. Za konec sva s Šarko spili čajček v tipični angleški čajni hiši (nisem sigurna, ali je res bila tipična :)) in se počasi odpravili na vlak proti Bitminghamu. Na kocu ulice, kjer je Shakespearova rodna hiša stoji tale kip.
"O nobel fool! A worthy fool! As you like it". Jah, ne vem, če je potrebno še kak komentar :P

V glavnem, izlet je bil res super in mislim, da je Stratford za 1x najlepše mestece, kar sem jih obiskala v Angliji!

Potovati ali ne potovati, to je sedaj vprašanje? Mislim, da odgovor poznate ;)
Janja.

3 komentarji:

Barbi pravi ...

O, tole je bil res super izlet. Navdušenje iz moje strani je (seveda) predvsem nad tovarno čokolade. 5h v njej! Vauuuuu. :) Jz bi tudi. :)

Drugače so pa fotke res lepe in verjamem, da sta uživali.
Pa veseli me, da bolj pogosto objave tipkaš ... da lahko poleg Irske spoznavam še Anglijo. :)

david santos pravi ...

Fantastic posting!
Brilliant picturs and pretty colours. Have a nice day!!!

Unknown pravi ...

Živjo!
Vidim, da si se imela res super! Tudi sama se oktobra odpravljam v Birmingam in imam nekaj vprašanj. Imaš mogoče kakšen email kjer bi te lahko vprašala nekaj stvari o Birminghamu npr. kaj se splača vidit in kaj ne?