nedelja, 22. marec 2009

Čestitka ali voščilnica, to je sedaj vprašanje

Spomnim se, da sem poslušala radijsko oddajo o čestitkah in pozdravih, v kateri je bilo govora ravno o čestitkah in voščinicah. Ali kdo od vas ve razliko? Jah, seveda jo poznate, saj že ime pove vse. Voščilnico uporabiš, ko želiš nekomu voščiti nekaj, npr. rojstni dan. Čestitko napišeš, ko želiš nekomu nekaj čestitati, npr. ob rojstvu otroka. Nekaj o teoriji, kako pa to izgleda v praksi? Ali razlikujete med čestitko in voščilnico? Jaz ne! :) sprašujem pa se, kdo si je izmislil dve različni imeni za popolnoma enako stvar. Zakaj všasih si kompliciramo stvari, ki so tako preproste? Angleži temu rečejo "card" in je. Pustimo vsa podrobna poimenovanja, kot so rojstnodnevna, za poroko, ob rojstvu bla bla bla, ampak na koncu je še vedno samo "card".

Zakaj vsa ta filozofija o voščilnicah in čestitkah? Ker sem eno pred kratkim izdelala in ne vem, kako bi jo poimenovala :D No, dejansko gre za oboje: čestitko/voščilnico. Čestitke ob osvojitvi super službe in veliko sreče. Čestitko/voščilnico lahko vidite tukaj na desni. Uporabila sem ostanke papirja, ki sem jih našla po hiši in v predalu. Bel papir je poštampiljkan, uporabljena sta 2 razcepka. Deteljida je iz fimo mase (moje packanje), pobarvana z akrilnimi barvami (verjetno, v bistvu ne vem) in pritrjena z lepilno pištolo. Pod deteljico par koščkov rafie.

Proznam, da sem v izdelovalju te voščilnice res uživala :) Super je bilo, bo treba vajo kaj kmalu ponoviti he he.

V glavnem, po razglabljanju o voščilnicah in čestitkah je čas, da se odpravim v posteljo. Knjiga me nestrpno čaka (včeraj em prebrala Herry Potterja do konca, prvo knjigo, danes pa sem pričela tole: Just a little disco on an open-top bus by Candy Guard) :)
Aha, ugotovitev razmišljanja? Da v slovenščini imamo 2 imeni za običajno papirnato stvar, ki jo podarimo osebi ob posebnem dogodku. Nekateri uporabljajo eno ime, drugi drugo, skoraj nihče pa obe :P Moja ugotovitev.

Lahko noč,
Janja.

3 komentarji:

Barbi pravi ...

Lepa je, pa karkoli že je. :)

In jaz sem tista, ki uporablja oboje. Včasih. Samo, da največkrat ostajam kar pri besedi voščilnica ... saj tudi, če čestitam, še vedno kaj voščim zraven. Se pa strinjam, da je "card" najboljše. Samo kaj, ko je naš Toporišič drugačnega mnenja. :)

Suzy pravi ...

Ja. Pa še res je: čestitka alia voščilnica? Saj razumem razliko a uporaba? Kakor kdaj. Vsekakor je tvoj izdelek super.

david santos pravi ...

Really beautiful card! I love it! Congrats. Happy Day!!!